Vejminek byl starsi generaci postaveny na miru

Zamysleli jste se nekdy nad tim, jak muzete elegantne vyresit souziti dvou generaci bez zbytecneho treni? Neni to snadne, protoze obvykle chceme, aby si byli nasi rodice navzajem blizci, abychom s nimi mohli travit co nejvice casu a take jim pomahat, kdyz to potrebuji. Zaroven si nejen my, ale i oni chteji zachovat sve vlastni soukromi a nezavislost. Inspirace v minulosti muze byt zivotaschopnou cestou. A pokud je to tak, poskytnete rodicum tzv Vejce? Mame pro vas jednu pripravenou implementaci, kterou si muzete prohlednout ve fotogalerii.

Cela galerie 18 Zdroj: Martin Zoubek

Inspirace z hlavni budovy

Puvodni vetsi dum se nachazi v Pribramsku a byl postaven relativne nedavno. Byla to klasicka venkovska chata s jasnym obdelnikovym pudorysem a sedlovou strechou. Stit byl zbity deskami, ktere s casem krasne starl. Zbytek budovy je vyroben z tradicni vapenne omitky a mohutneho kamenneho soklu.

Zdroj: Martin Zoubek

Dum by nemel byt prilis daleko ani prilis blizko

Zakaznici chteli postavit dum pro rodice, kteri chteli dat svuj puvodni byt k dispozici dalsi generaci. Jejich novy domov mel byt na stejnem pozemku jako existujici budova, v jeji tesne blizkosti, ale zaroven trochu oddelen, aby jim dve generace nelezly na nervy. To byla uloha architekta Michaela karnetu na samem zacatku tohoto projektu.

"Vzali jsme tedy charakteristiku budovy a nasli jsme vhodne misto pro budouci budovu, abychom nezatienili puvodni dum, abychom meli vyhledy z pravych stran, abychom zajistili soukromi jeho obyvatel, ale abychom byli nablizku, aby babicka mohla svym vnukem nosit cerstve rohliky , "rika architektka. Nakonec vzniklo nekolik variant pudorysu, ktere zahrnovaly dedeckovy chrapani a pohledy na rostle stromy..

Zdroj: Martin Zoubek

A jak se nakonec ukazalo?

"Behem samotne implementace bylo prijato nekolik rozhodnuti, ktere ucinily dum jedinecnym, jedinecnym ne pro me jako autora, ale pro klienta. Rozhodnuti byly provedeny v dialogu a klient je vzal jako samozrejmost a o to vic si dum vazi " - rika Michael Karnet.

Pri stavbe "vejminku" se pouzil klasicky zpusob konstrukce krovu, obnazily se tramy a obklad, ktery se pak musel rucne prebrousit. Diky tomu ziskalo drevo jedinecnou patinu, ktera se stala charakteristickym prvkem interieru. V te dobe davali cele budove moderni vzhled velka okna a kovova strecha. "Vejminek byl proste odpovedi na konkretni misto a konkretniho klienta," dodava Michael Karnet.

Zdroj: Martin Zoubek

Zanechte Svůj Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here