Stary mlyn roztrhli na dve casti. A tak ho zachranili

Blizi se leto a krajina rolniku, kterou nepochybne my Cesi jsme, zacina z mist stahovat na venkov. Take byste chteli mit nekde tichou budovu, kde muzete v klidu zit a relaxovat? Pokud se vsak stale nedostanete k nakupu, muze vas lakat prestavet mlyn na Slapech.

Zdroj: Filip Slap

V nasi fotogalerii si muzete prohlednout, jak byla zhroucena budova zrekonstruovana a jak diky architektum Janovi Stempelovi, Janu Jakubovi tesaru a Alesi Herold z prazskeho atelieru, Razitko a tesar premenen na nadherne misto na zivot a relaxaci.

Okouzlil ho genius loci

Najit novy byt neni nikdy snadny ukol. Zvolene misto by vas melo zaujmout na prvni pohled, meli byste se tam okamzite citit skvele. V takovem pripade nejsou kompromisy na miste. A co kdyz mate trochu nadstandardni pozadavky, jak to bylo dnes u majitelu prestaveneho mlyna na Slapech?

"Uz od prvniho setkani s vlastniky bylo jasne, co by jejich budouci byt mel splnovat:" Mel by byt novy a zaroven nenarocny, "tvrdi architekti..

A dodavaji: "Byli jsme jen na zacatku hledani vhodneho mista na vystavbu domu. Touhu zit na samote naplnovalo umisteni a genius loci starobyleho mlyna pri zaniklem rybniku. Po prvni navsteve bylo rozhodnuto: zde a v tomto dome! Nebude se stavet, ale rekonstruovat."

Zdroj: Filip Slap

Bylo treba radikalni reseni

Cas vsak na budove mlyna zanechal viditelnou stopu. Zrejme se o nej dlouha leta nikdo nestaral a byl proto ve velmi zanedbanem stavu. Budova byla vlhka a puvodni usporadani nebylo dokonale, proto se architekti rozhodli pro radikalni reseni. Namisto "plasticke chirurgie" potrebovala pouze drastickou "transplantaci". Ne povrchni omlazeni, ale leceni vsech potrebnych struktur na zachovani kouzla minulosti.

Zdroj: Filip Slap

Odrizli cast trupu

"Hlavnim ukolem bylo privest vzduch a svetlo do vnitrnich casti domu." Ale nikdo nechtel prolomit kryt, a tak jsme cast trupu amputovali. V puvodnim tele budovy vzniklo patio, kde dovnitr pres sklenenou cast domu dopadalo slunce"architekti prozrazuji, jak se jim podarilo zachovat puvodni vzhled budovy, bylo v ni vsak vice svetla. Cele prizemi s terasou je oblozene cedicovymi dlazdicemi.

Neobvykla uprava byla provedena tak, ze hlavni stit byl odkryt nejprve z obou stran. Proud cerstveho vzduchu se uz postaral o jeho suseni. Zrealizovala take nezbytna renovace stavajiciho krovu. Presto se puvodni prvky zachovaly a prostor se otevrel odstranenim stropu na dvou podlazich. Majitele si mohou vychutnat pohled na dila svych predku primo z obyvaciho pokoje, ktera je spojena s kuchyni a jidelnou..

Zdroj: Filip Slap

Soucasti mlyna je mlynske kolo

Vstup do mlyna zustal na puvodnim miste. Co by to vsak bylo za mlyn, kdyby nemel mlynske kolo? Proto se majitele rozhodli vyrobit ho podle stareho remeslneho remesla.

"Jednotlive casti mlyna jsme peclive zrekonstruovali nebo postupne vymenili, abychom dosahli naseho cile, abychom si domu neodnesli krasu stari. Obrazne porovnavame nasi praci architektu a vsech spolupracujicich remeslniku s lekari, kteri leci jejich pacientu. Stejne jako v jejich praci, i zde je treba vic. " Novi majitele se usadily jako zavan zivota, lecivy

...

, "Pridat architektu.

Zanechte Svůj Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here