Rekonstrukce prvorepublikove vily: Zuslechtena krasa minulosti

Pri rekonstrukci prvorepublikove vily ziskalo Architektonicke studio A v Pelhrimove na zaklade predchozi dobre spoluprace plnou duveru svych zakazniku. Darmo mohli navrhnout koncept kompletni renovace vcetne interieru. Takto ziskala vila moderni obsah pri zachovani kouzla budovy z roku 1928. Ing.Jan Kupec.

Co bylo uskalim prestavby prvorepublikove vily na konci 20. let? Tyto roky jsou pro vas necim vyjimecne?

Samozrejme, pri tomto typu rekonstrukce je nezbytne zachovat charakter puvodniho domu pri uprave a prizpusobeni objektu dnecas a jeho pozadavky. Jednou z dnesnich temat je uspora energie. To vede k presvedcenipozadavky na tepelnou izolaci domu.

Jsem rad, ze jsme udrzeli fasadu domu v dnesni podobe bez dodatecne izolace. To umoznilo zachovat a vylepsit charakter puvodni budovyTepelne parametry budovy byly ziskany jinymi metodami. Samozrejme, nazev objektu by pravdepodobne byl pasivni dum"nedostal, ale nebyl zapnutani cil, ani cil investora.

Jaky byl stav domu pred rekonstrukci? Co se libilo novym majitelem?

Mlada rodina chtela predelat byt v byte na rodinny dum. I kdyz vila nebyla od sveho vzniku nikdy kompletne zrekonstruovana a stav domu tomu odpovidal, investori videli jeji potencial. Rekonstrukce minimalne prodlouzila zivotnost budovy
dalekoosmdesat let.

Jaka byla uloha klienta a jak jste na ni zareagovali?

Uloha byla velmi svevolna za predpokladu, ze se dohodneme behem provadeni navrhujejich napady. Snazili jsme se otevrit prostor, logicke vyuziti slunecni cesty ve vztahu k orientaci budovy, logicke propojeni se zahradou a jasne vymezeni tichych zon pro rodice a deti..

Prizemi je reseno jako spolecensky prostor - ze vstupni haly se schodistemvstupuji do koupelny a WC, komory a velkeho obytneho prostoru.

Z obyvaciho pokoje se da jit do dalkymistnost, ktera slouzi jako pracovna. Z kuchyne je vychod do zimni zahrady.

Podlaha je venovana tichym prostorem. K dispozici je koupelna, loznice rodicu s a detsky pokoj. Odtud muzete vyjit na terasu umistenou na ploche stresezimni zahrady.

Na cem jste staveli a jak jste museli vyhovet potrebam moderniho bydleni??

V prizemi budovy byl vytvoren centralni obytny prostor, ktery pres nove budovane fasadni zaskleni plynule prechazi do zahrady. Byla to take jedna vetazasahovani do vysky a koncese do soucasnosti. Pudorys domu se zmenil na otevreny a multifunkcni prostor jednoduchou prestavbou pricek. Jinak jsme puvodni dispozicni reseni domu dokazali ve vetsi ci mensi mire vyuzit a prizpusobit soucasnym pozadavkum zakazniku.

Jake technicke resenivybral sis?

predevimja Slo o cisteni budovy od vlhkosti a zhotoveni podlahoveho topeni, izolace podlahy, spodni casti domu a strechy. doleDoslo take k uplne vymene oken v soucasnem standardu. Z duvodu selhani rozhodnutiDiky charakteru budovy zduraznuji okna puvodni proporce okenniho truhlarstvi. Majitele predpokladaji, ze vnitrni tepelnou izolaci nakonec namontuji asi o pet let..

Soucasti projektu byl i kompletni interierovy design s detaily. Jak jste ho zvladli?

Nechteli jsme potlacit charakter konce 20. let. Prestoze interier je moderni a kombinace kuchyne a obyvaciho pokoje odpovida soucasnemu zivotnimu stylu, detaily maji puvodni charakter. Dusledne jsme napriklad zrekonstruovali kridla dveri vcetne puvodnich klik a kovani nebo parapetni skrinky v koupelne.

Take bylo mozne uspesne kombinovat povrchy v dome - podlahove potery, dlazdice s vyraznymiumelecka dila, drevene povrchy podlah a jemna mozaika doplnku, jako jsou zaclony a podobne.

Cim byla prace na teto implementaci konkretni? Da se to shrnout do kratkeho hesla?

Dohoda byla jedinecna diky naproste duvere majitelu. Celkove nas vysledek prestavby velmi tesi, co si vsak nejvice cenime, je celkova atmosfera nove vznikleho prostoru, kombinace puvodniho s novymi prvky a prace s detaily - balustrady, osvetleni, povrchy. Devizou projektu byl pokus o nalezeni prirozene krasy puvodnich prvku, a to jak v jejich jednoduchem tvaru, jakoz i v jednoduchosti materialu. V tomto duchu se nese i soucasne pouziti novych prvku.

Autori projektu: Studio A, * 1991

Autori navrhu pracovali jako soucast architektonicke kancelare Studie A. Stavebni a architektonicka cast byla dokoncenaJan Kupec, ktery predstavuje druhou generaci rodiny pracujici v kancelari v Pelhrimove. Architektonicke a designerske studio zalozene v roce 1991 Eng. Karel Kupec, je rozsahly rejstrik aktivit. Navrhuje bytove a kancelarske budovy, rodinne domy i prumyslove a administrativni budovy. Navrhuje nove budovy a rekonstrukce. Spolecnost se zabyva i uzemnim planovanimkultivace verejneho prostoru. Spolu s dcerinou spolecnosti Kaja Projekt tvori kompletni stavebni spolecnostod koncepce stavby pres uplne projekcni prace az po realizaci stavby.

technicke udaje

  • Uzitna plocha: 138 m2
  • Konstrukcni system: puvodni cihlove zdi
  • ozenit sestresni krytina: keramicke krytinystresni krytina
  • Prevyseni: kombinace cihlove-sede steny povrchy potrene tukem
  • Okna: drevene, rovne, zasklene s dvojitym zasklenim
  • Interierove ??dvere: originalni renovovane panelove dvere nebo kopie originalnich dveri
  • Podlahy: trivrstva drevena podlaha MAFI, tloustka: 16 mm, beleny dub, hnedydlazba v koupelnach, WC, chodby, sterka na schodechty
  • Topeni: plynovy kondenzacni kotel, dok­kombinace podlahoveho topeni s radiatory

Zanechte Svůj Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here