Rekonstrukce odkryla radu prekvapeni

Mlada rodina puvodne zila v byte ve starem dome na prazskem Zizkove. Byl to prostorny byt s balkonem, ve kterem se nachazele v dosahu - metro, kola, lekarska pece, prace… Skutecne nam tam nic nechybelo, ale kdyz uzdeti, tak jsme se rozhodli prestehovat do rodinneho domu, aby mohli behat po zahrade, "vzpomina pani Klara.

Par puvodne uvazoval o koupi nove budovy mimo Prahy, v Cernenebo Dobrichovice, ale pak vyhrali argumenty pro hlavni mesto. Stravili jsme hodne casu dojizdenim, vratili se az vecer, tak proc zahrada "- popisuje Klarove rozhodnuti. Re? Kupte si hvezdudum a zrekonstruovat.

Ne kazdy chce novy

Domaci predelavky jsou casto aukcia slozitejsizpusobem, ale to neznamena wokamzite je odradit. Nelibily se mi nove budovy z katalogu, ale ani hotove domy po prestavbe. Zaplatili bychom spoustu penez a v budoucnu bychom je chteli prepsat do svych vlastnich predstav"vysvetluje Klara, proc se s manzelem Robertem rozhodli jit na tento vylet.

Dum by nemel byt ani velky, ani maly, ale vetsinou ve starem styluzastavene casti mesta, aby se za jejich hlavami nestavela prumyslova hala. INDum v Male nakonec vsechny tyto pozadavky splnilrodina se dvema detmi uz druhy rok.

MuzLed ma pratelskou venkovskou atmosferu, presto je soucasti Prahy, takze nemusim dlouho dochazet, "rika Klara. Rikalo se, ze zhruba rok trvalo, nez se firma a architekt rozhodli pro prestavbu. Nekteri to nechteli delat nebo proste pozadovali prilis mnoho na vyvoj designu velke mnozstvi. Nakonec jsme se priblizili k Sfere, protoze se nam to libilo hned vedle"Dum, ktery navrhli na prestavbu," popisuje Klara, podle ceho se rozhodli. A udajne upoutaly pozornost architektu.

V zasade zustaly pouze obvodove zdi

Prijd zpet domu knoura a dudokonce - to by mohlo strucne vysvetlit prani majitelu. Ve vysledku tak zustaly temer jen obvodove zdi domu. Rekonstrukce vsak odhalila i mnozstvi prekvapeni, napriklad starou klenbu mezi soucasnou mistnosti a kuchyni, kterou se puvodni majitele snazili zakryt, na rozdil od soucasnosti..

Tip: Podivejte se, jak byla dokoncena rekonstrukce historicke chaty na Vysocine

Sklep, ktera slouzila (a stale slouzi) jako male vinarstvi, se take zachovala ve velmi puvodnim stavu. Ostatni objevy vsak uz takove prijemne nebyly. Kdyz zacaly prekazet zdi, objevili jsme mista, kde nahle chybely cihly a misto nich byly kousky dreva"- popisuje jeden z Klarin ulovku.

nejdulezitejsicast domu? uloziste

Prestavba trvala asi rok a dum se stal temer k nepoznani. Nektere chodby byly zazdene, jine byly zbourany. Hned za dvermi byvala mala kuchyn a za nimi pruchozi mistnost. Kuchyne je dnes praktickym uloznym prostorem a pruchozi pokoj utulnou pokojem pro hosty.

nejvetsiV prvnim patre vsak byly zmeny, ktere byly puvodne pristupne pouze po strmych schodech. Na patre byla jen jeden pokoj, mala koupelna a zbytek byl kratky a dobre podkrovni s tramy pod strechou.

Z puvodni mistnosti se zvedlaloznice. Architekti pridali dva detske pokoje, technickou mistnost a koupelnu. Obavali jsme se, ze pokoje budou stisnene, protoze byly dole sikma strecha, ale neni,"popisuje novy stav Klara a vyseukazuje nam tajnou skrys, ktera slouzi jako ulozny prostor. Rikaji, ze je nikdy nemate dost.

Myslete take na stari

dalvyznamna zmena k lepsimuSlo o rekonstrukci puvodne spojene mistnosti v prizemi, ktera dnes slouzi hlavne jako pokoj pro hostypro rodice Klary nebo Roberta, kdyz prijdou na navstevuz Ostravy nebo Italie. V budoucnu se vsak bude vyuzivat jako hlavni loznice, aby majitele ve stari nemuseli behat po schodech. V prizemi se nachazi take prostorna koupelna, diky niz muze byt dum zcela bezbarierovy, coz bylo jednim z hlavnich prani majitelu.

Zvenku k nerozeznani

Vyraznymi zmenami prosel i exterierdole. Na zapadni strane byl dum tvarove zjednodusenyPristavba domu, ktera slouzi jako hlavni vchod. Dulezitym krokem byla take vymena plastovych oken za drevena a uprava jejich proporci. V prizemi je v soucasne kuchyni vymeneny okno za vchod primo do zahrady, diky cemuz sikovne zkombinoval vnitrek s vnejskem.

Na prvni pohled take videt, ze fasada domu se zcela zmenila. Puvodni pruhy barvy piskovce jsou pryc a byla pridana hlavni policeplastove prvky v tmavem odstinu. Pristavba nyni stoji v prikrem rozporu s hlavni casti domu. Dum vypada elegantne a dobre se hodi k okolnim budovam.

Uz jste to videli? Kdyz je pokora velka vyzva. Prestavba domu byla citliva

Podlahy jako manzelsky kompromis

Cast vybaveni domu pochazi z puvodniho rodinneho bytu na Zizkove. Nektery nabytek vyrobil na miru truhlar, napriklad kuchynske skrinky (podle navrhu Sphere) nebo skrinky v hale, loznici a koupelne.

Podlahy jsou vysledkem kompromisu mezi pranimi manzelu. Castecne je po cele plose tvori trivrstve dubove lamelylepene a castecne z keramickych dlazdic, ktere si majitele prinesli z Italie. Topeni v prizemi poskytujepodlahove topeni, topeni na podlaze. V obyvacim pokoji je krb, ze ktereho vyfuk vede na poschodi, kde ho vytapi chodba.

Zahrada vypadala nadherne

Co se tyce zahrady, dostala novy travnaty koberec a pod nim skrytou nadrzvoda na zalevani. odkaz naSlouzilo na rezani bodlaku a jehlicnanu a odstranovani nepekneho skleniku prilepeneho na stene domu v blizkosti kuchyne. Na druhe strane si Klara chtela udrzet hvezduovocne stromy: Takove jablka opet neprinaseji ovoce, ale vypadaji nadherne, kdyz jsou uvnitrozvena nekvete, "vysvetluje. Cela cast zahrady byla potom vyhrazena na pestovani bylinek a zeleniny. Kdysi jsme si brali z farmy boxy, dnes uz nemusime, hodne si dokazeme i sami ", pochvaluje si Klara.

absolutni spokojenost

Po rekonstrukci se dum SETkalvsechny rodinne ocekavani. Jedina vec, kterou jsme Dobre vybrane, na terase jsou lehke dlazdice. Snadno se da najitpiniemi a se stale uklizi, rika nakonecve vzdalenostiVyzyvam Klaru. Krome toho bychom nic nezmenili - dodava jednim dechem.

technicke udaje

Uzitna plocha: 162 m2
Zastavena plocha: RD 133 m2 + garaz 43 m2
budova: cihlova konstrukce z izolace CP + 160 mm
Vyplne otvoru: drevena okna s trojitym zasklenim, drevene dvere
topeni: topeni plynovym kondenzacnim kotlem, podlahove topeni v 1. NP, topeni v 2. NP, teplovzdusnekrbova vlozka

Autori projektu

studio Sphere
Ing.arch. Toma Stransky, Ing. Martin Rezek, angl. Vit Spalensky, Ing. Arch. Lucie Pnackova, Ing. Martin pospathlina

Radi tvori pro klienty, kteri hledaji novou rekua ocenuji dobry napad. Architekturu nevidi jako estetickou nadstavbu projektu, ale jako prirozeny zaklad pro vvse bez ohledu na toa rozpocet, charakter budovy nebo osoby. Dum ma slouzit uzivateli i zivotnimu prostredi. Kazda budova, kterou navrhuji, ma jiny charakter, stejne jako jeji investor nebo okoli. O to se postara Atelier Sferaposkytuje kompletni sortiment projektove dokumentace, dozoru a realizace staveb.

Zanechte Svůj Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here