Rekonstrukce: Levne a originalne

Svatopluk Sladecek se opakovane presvedcil o sve originalite a nezaprel sveho tvurciho ducha ani v pripade rekonstrukce rodinneho domu ve Starem Meste.

Zajimavou a pomerne levnou reku predstavil dvojici ve strednim veku se tremi detmikteremu nechybi jeho konkretni rukopis. Budovy by mely zpusobovat urcite napeti v dusledku prostorove kompozice uvnitr budovy, a nikoli predevsim sten, materialu a barev, je dulezite mit cisty prostorovy zazitek "- rika architekt. dalCharakteristickou urovni prace atelieru, castecne odrazejici se v navrzich domu, je i spoluprace s umelci, sochari a scenograf..

Mujpodle

Libi se nam Swietopelkov napad. Del uz znamecas, tak nas uz nic neprekvapi. V tomto pripade si dovolim tvrdit, ze i aktivni prispevatele, "tvrdi majitele.

Rodinny dum koupili v roce 1997 a asi pred peti lety se rozhodli radikalne ho prestavet na viceucelovou budovu, ktera lepe vyhovuje jejich pozadavkum i konkretnim potrebam rostoucich deti...

Puvodni rodinny dum se sedlovou strechou byl jednopodlazni, castecne podsklepeny, pudorysu ve tvaru L ", hlavni vchod byl primo z ulice. Ne tvarem ani dispozici nevybocilo z rad". Melo to vsak velky, uplne nevyuzity potencial: prostorny dvur a terasu. Prvnim bylo navrzeni alternativni rekonstrukce a nova pristavba ve vnitrnim kridle, ktera by pripominala hrazdene domy v Uherskem Hradisti..Dolnacko, narodopisna podoblast jihovychodni Moravy.

Tri etapy rekonstrukce

Projekt rozdelil rekonstrukci na tri etapy. Rekonstrukce spocivala v presunuti vchodu z ulice do jizni casti domu s nezbytnym zbouranim mistnosti v teto casti komplexu. Pak byly ze strany ulice a dvora nainstalovany nove vstupni brany a take drevene schodistedo prostoru krovu a vikyra, ktery zde vnasi denni svetlo.

Vstupni hala je spojena s kancelari, obyvacim pokojem, jidelnou s kuchyni a novou koupelnou, ktere jsou navic prosvetlene novymi okny. Vybaveni pokoju odpovida individualnim potrebam cleny domacnosti, kteri zde najdou absolutni soukromi a svobodu usporadani.

dalPracovna a detsky pokoj jsou na prvnim patre, odkud vede ocelove schodiste pres kuchyn a obyvaci pokoj. O projektu se podrobneji hovori nizek jihovychodni casti byly pristaveny nepodsklepene budovy a mezipatro. K dispozici je loznice a mala pracovna.

Obe budovy jsou vzajemne spojeny, ale mohou fungovat take jako samostatne jednotky. Nastavba byla navrzena jako drevena hrazdena stavba se strechou pokrytou stolovou deskou, obvodove steny z drevenych hranolu s tepelnou izolaci..

Charakteristickym rysem projektu Sladecek je jejich vnejsi vzhledpotah, ktery v tomto pripade dokonale zapada do dreva a plizive zelene. Krasny je i vchod do drevostavbyplazive zlute ruze, charakteristicke kvety zdobi nove upraveny dvur.

technicke udaje

Zastavena plocha: 152,7 m2
Uzitna podlahova plocha: 206,9 m2
Konstrukce: puvodni stena muzez palene a palene cihly, nove pricky v cihlove casti budovy jsou z palene cihly. Nastavba byla navrzena jako hrazdena stavba. Nastavba a rozsireniPodkrovi ma drevenou ramovou konstrukci.
Vyplne otvoru: drevena eurookna
Topeni: ustredni na teplou vodu, plynovy kotel + radiatory, krb (5-8 kW)

Autor: MgA. Svatopluk Sladecek

Autorizovany architekt. Studoval architekturu na Vysoke kolo prumysloveho umeni v Praze. Od roku 1995 vede v Brne vlastni architektonicke studio New Work. Zabyva se projektovanim a vystavbou rodinnych domu a verejnych budov. Pracuje take s divadly.

Kontakt:

Atelier New Work, Vranovska 102, Brno, studionewwork, www.newwork

Zanechte Svůj Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here