Rekonstrukce vily Kostal Na Babe

Vila Kostal c. 9 byla postavena v osade Baba, ktera je prikladem funkcionalisticke architektury v Ceske republice. Je to jedinecne misto, ktere ukazuje predstavy o zivote v 30. letech. Dum navrhl architekt Frantisek Kerhart a postavili ho v letech 1933-1934 pro rodinu Jana Kostala.

Cela galerie 16 Zdroj: Filip Slap

zachovaly styl

Pred rekonstrukci byl dum a zahrada ve velmi spatnem stavu. "Pri projektovani jsme se snazili byt co nejcitlivejsi, respektovat design architekta Kerharta a myslenky funkcionalismu," tvrdi architektky Magdalena Rochova a Radek Jarousek z prazske architektonicke kancelare JRA Jarousek Rochova architekti, kteri se spolu s kolegy Tomasem Hrubes, Radkem Brandejs a Lukasem Vitek postarali o obnovu teto zajimave budovy.

Zdroj: Filip Slap

Tri hlavni cile

Pri navrhovani rekonstrukce meli architekti tri hlavni zamery - propojit dum se zahradou, vyrazneji nemenit tvar domu a fasady, zachovat jejich jemnost pri vymene oken, coz je pro tyto domy velmi typicke. Toto je bohuzel prvek, ktery v dusledku necitlivych rekonstrukci mizi.

Zdroj: Filip Slap

Propojeni domu se zahradou

"Pri studiu v archivech jsme nasli vice verzi puvodnich planu, takze jsme si byli jisti nasimi upravami," upresnuji architekti. Z domu nebyla pristupna velka vychodni zahrada s terasami, takze ji architekti opet spojili s domem velkym oknem..

Bylo take nutne odstranit nerovny teren, zejmena pred domem v jizni casti pozemku. Dodatecne bylo treba vyresit nevyhovujici technicky stav vychodnich teras na bytove urovni. "Upravili jsme jizni cast zahrady a propojili ji s domem, cimz jsme vytvorili castecne zapustene patio s fontanou a schodistem vedoucim do vychodni casti zahrady" - prozrazuji architekti.

  • Zdroj: Filip Slap
  • Z pradelny se stala loznice

    Strecha puvodni pradelny se slunecni terasou byla mirne upravena. "Mirne jsme zvetsili pradelnu, cim bychom mohli vytvorit loznici s vyhledem na Prahu," tvrdi architekti. Puvodni stav dispozice byl poznamenan zasahem do nekterych casti interieru a rozdelenim na nasledujici byty z minulych let.

    "Vycistili jsme dispozici, strukturu pouziti podlahy a umisteni schodu. Diky konstrukcnimu systemu domu jsme propojili hlavni obytny prostor. V interieru jsme chteli dum udrzovat cisty, jednoduchy a funkcni," dodavaji architekti.

Zanechte Svůj Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here