Soukromy hangar slouzi jako zazemi nejen letadlum

Zveme vas na navstevu trochu nestandardniho interieru. Toto je hangar soukromeho letadla. Budova je rozdelena na dve casti. V hale, kde jsou umisteny letadla, a v dvoupodlazni obytne casti se spolecnou casti, s mistnosti na obcasne prespani a "ridicim mostem" na sledovani povetrnostnich podminek a komunikaci s piloty letadel.

Zdroj: Studio Flusser

Tato rekonstrukce je soucasti portfolia architektky Aleny valu, ktere vzniklo ve spolupraci s Galerii kvalitar. V soucasnosti spolu s kolegou Jirim Nosek vede vlastni studio KVARTYR.

Puvodne to byla jen zmena schodu

"Interier v pozadi hangaru byl uveden do provozu energickym manzelskym parem, jehoz vasni je cestovani a pozorovani sveta z paluby sve ultralahkosti. Zakaznici chteli moderni reprezentativni interier, kde by mohli travit volny cas se svymi prateli, "rika architektka Alena Valova..

Prvotnim pranim majitelu bylo prestavet samotne schodiste, nakonec se vsak projekt rozsiril o rekonstrukci celeho prizemi a podkrovi obytne casti. Obnovila se i fasada budovy, vymenili se okna, udelalo se vnejsi zatemneni a v letistni hale byla postavena nova predsin..

Puvodni modra barva fasady a strechy se zmenila na cernobilou. Odolne plastove arkyrove okna byly nahrazeny velkoformatovymi hlinikovymi okny. Vyztuzene nevyhovujici plochy pred vchodem byly nahrazeny novou vnejsi betonovou dlazbou.

Zdroj: Studio Flusser

A jak vysly schody?

Drevene triramenna schody nahradily ocelove cepove schody, ktere pusobi v prostoru mnohem prostornejsi a odpovidaji skale materialu pouzitych v interieru. Nove vytvorena lamelova pricka vytvari pruhledne dvere, ktere poskytuji dostatecne soukromi v obyvaci casti, ale nebrani jedinecnemu pohledu na zaparkovane letadlo. Pulkruhovy prumet pricky umoznuje plynulejsi pohyb osob.

"Rozhodli jsme se co nejlepe vyuzit stavajici usporadani prostoru a nabidnout jedinecny vyhled na samotnou halu hangaru. Nove vytvorene ocelove schodiste v kombinaci s lamelovou delici stenou vytvari pruhledny vstup, ktery poskytuje dostatecnou intimitu v obyvaci casti, ale nebrani jedinecnemu pohledu na zaparkovane letadlo.

Petiuhelnikove arkyrove okno bylo z duvodu doby vystavby budovy upravene na obou podlazich oplastenim prekladu a parapetu, coz prirozene odrazi prumet lamelove pricky prizemi. Zvolena paleta pouzitych materialu zduraznuje prumyslovy charakter cele budovy a jejich neutralni barevna skala je ozivena vyraznymi cervenymi akcenty, "vysvetluje Alena Valova.

Prostor pod parapetem v prizemi vyplnili kovove skrinky s uloznym prostorem. V podkrovi parapet slouzi jako pracovni stul"ovladaci mustek ".

  • Zdroj: Studio Flusser
  • Na hangar muzete divat pres rozbite otvory ve stene

    Prizemi bylo rozdeleno na spolecenskou cast, ktera obsahuje kuchyn, obyvaci prostor, konferencni prostor za kulatym stolem a zalozni zarizeni. Najdete tam kancelar, WC a technickou mistnost.

    Vybouranim prizemni pricky se zvetsil hlavni spolecensky prostor. Pres otvory v centralni nosne stene se vytvorily vyhledy do hangarove haly. Diky tomu je mozne letadlo pozorovat jak z hlavni oblasti, tak i z nove vytvorene kancelare.

    Zdroj: Studio Flusser

    Na strope je sadrokarton a na zemi sterka

    V prizemi byl lamelovy strop nahrazen sadrokartonem. Diky tomu bylo mozne instalovat castecne zapustene velke kulate svitidla, coz vedlo k elegantnejsimu vzhledu jinak masivnich drzaku zarovek..

    LED pasy prispivaji k vytvareni ruznych svetelnych atmosfer, ktere napodobuji prumet ocelove pricky a plechoveho prekladu. Nad kulatym drevenym stolem bylo nainstalovano designerske svitidlo Deltalight.

    Puvodni kostka v prizemi byla demontovana a nahrazena betonovym hladitkem. Hladitko se opakuje i na hlavni stene vyhlidkove obyvaciho pokoje, v niz je plynovy krb, ktery vytvari utulnou atmosferu a zlepsuje tepelnou pohodu mistnosti..

    Zdroj: Studio Flusser

    Tramy v podkrovi jsou natreny bilou barvou

    V podkrovi byla zborena jedna z mistnosti a byly zbourany dve pricky, cimz se hlavni prostor otevrel vice a vzniklo nove misto setkani. Volna vyska chodby vedouci do mistnosti se snizila sadrokartonovymi deskami. Drevene prvky podkrovi spolecenske casti zustaly odkryte, diky cemuz se zachovala monumentalnost tohoto prostoru.

    Originalni smrkove vazniky, vazniky a ramy svetliku jsou natreny bilou barvou.

    Na podlaze kontraktni koberec s vyssimi vlasy v tmave barve, ktery spolu s cernou barvou natrenou stenou dokonale kontrastuje s bilym interierem..

    Stylovym bodem je osvetleni podkrovi svetelnymi pasy, LED pasy na rukavu a designovymi svetly pripominajicimi vznasejici se letadla.

    Zdroj: Studio Flusser

Zanechte Svůj Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here