Rekonstrukce kancelare: cernobila kombinace a korek

Vetsina z nas travi vetsinu dne v praci. A prestoze radi chodime domu tam, kde chceme, aby byl co nejvice utulny, neklademe az takovy duraz na vzhled kancelare. Prave naopak. Neni vyjimkou, ze nas nezajima, v jakem pracovnim prostredi zijeme. Ale verte mi, toto je velka chyba. Pokud se rozhodnete pro zmenu, v clanku nize najdete inspiraci v podobe jedne zajimave transformace kancelarskych prostor. Autory jsou architekti Jiri Nosek a Alena Valova z prazskeho studia KVARTYR.

Zdroj: Filip Gyore

Dva v jednom

Kancelar SVUM Reality v administrativni budove na Vaclavskem ulici v Praze byla puvodne navrzena jako kancelar pro mladeho manazera. Stavajici komercni prostor chtela rozdelit na dva samostatne fungujici celky s vlastnim vstupem a socialnim zarizenim.

Z vetsi casti, do ktere je pristup primo z ulice, se nachazi specializovane papirnictvi. Navrhovana kancelar byla vytvorena z mensiho prostoru otoceneho do dvora.

Zdroj: Filip Gyore

Okno bylo nahrazeno vstupnimi dvermi

Nejprve bylo treba zajistit pristup do kancelare primo ze dvora. Proto bylo nutne zbourat existujici parapet a vysledny otvor vyplnit drevenymi vstupnimi dvermi, ktere stylove i barevne koresponduji se zbytkem budovy. Vyskovy rozdil mezi dvorem a urovni podlahy v kancelari eliminovalo vnejsi ocelove schodiste s rozsirenym prvnim stupnem, ktere obsahovalo misto pro kvetinac..

Oproti vstupnim dverim vzniklo zazemi nove kancelare, ktere je v pripade potreby mozne oddelit masivnimi posuvnymi dvermi zabudovanymi do zabudovane kolejnice ve strope. Za temito dvermi je kuchyn a WC.

Zdroj: Filip Gyore

Dominuje minimalismus a kontrast cerne a bile

Kuchyn je zarizena v minimalistickem stylu, ale s prihlednutim k potrebam uzivatele. Bily nabytek doplnuji pouze korkove panely a cerne detaily. Tyto materialy a motivy jsou propletene v celem interieru.

Toaleta se vyznacuje kontrastem bile a cerne barvy. Hladka bila podsivka umistena na ramu diky cerne injektazni hmote vytvari zajimavou geometrickou strukturu steny. Tak vznikl netradicni efekt pri minimalnich nakladech.

Urad nebyl zboren

Hlavni kancelarske prostory nevyzadovaly vetsi stavebni prace. Velka okna s vyhledem na nadvori pokoj prijemne prosvetli. Na mozne stineni byla pouzita lehka, prusvitna opona. Jeho vyhodou je, ze umoznuje pruchod dostatku svetla na praci, ale poskytuje take potrebnou intimitu pracoviste, ktere se bohuzel nachazi na rusnem dvore.

Strop z betonovych tramu dodava interieru osobity charakter. Puvodni teracove patro bylo ponechano v hale a v pozadi kancelare. Zbyvajici prostory jsou pokryty bezovym celoplosnym kobercem, ktery snizuje narazovy hluk a zaroven cely prostor zutulnuje..

Zdroj: Filip Gyore

Tematicky resena stena ma styl

"Graficky stena se stala hlavnim prvkem prostoru. Inspiraci pro jeji hlavni tema byl rozsah pronajmu a spravy majetku. Graficky designer a vytvarnik Matyas Prosek prinesl stylizovane ruky investora, ktery vyskladal budovy reality spolecnosti SVUM v centru stylove Prahy. Do horizontu mestske linie je integrovana kruhova nastenka, jedno z korkovych doplnku pouzitych v projektu, "tvrdi architekti..

Inspirace z mesta se odrazeji i ve zvolene metode osvetleni, ktera muze evokovat myslenku poulicnich lamp visicich mezi mestskymi cinzaky..

Zdroj: Filip Gyore

Nakonec je vsechno jinak

"Celkovy koncept mel byt podporen vestavenou skrini s relaxacnim vyklenkem v podobe domu. Tato polozka bohuzel nebyla implementovana, takze puvodni myslenka se cte obtiznejsi. Klient dal na misto planovaneho satniku kozena kresla a betonovy konferencni stolek"- prozrazuji architekti.

Behem realizace projektu se vsak rozsah klienta rozsiril a zrekonstruovany prostor v konecnem dusledku slouzi jako konferencni mistnost a spolecna kancelar pro celou spolecnost SVUM reality. Z tohoto duvodu byl puvodni pracovni stul nahrazen velkym konferencnim stolem z laminovane desky s cernou lakovanou ocelovou podnozi. Na pohodlne sezeni slouzi cerne kresla.

"Navzdory vsem peripetiim a zmenam, ktere se behem projektu udaly, se konecne vytvoril svezi, mladistvy interier, kde je prace potesenim" - shrnou architekti z atelieru Kvartyr.

Zanechte Svůj Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here