Nabytek z preklizky a roksorovych tyci udava styl skvele rekonstrukci panelakoveho bytu

PROVADENI Dnes vam ukazeme premenu stareho panelaku v prazske ctvrti Invalidovna, ktera je jedinecnym prikladem toho, jak se da byt ve starem stylu zmenit na moderni, moderni misto na zivot. Architekti se zamerili na jednoduchost, lehke podlahy, preklizky a nabytek Roksor.

Cela galerie 22 Zdroj: Studio Schwestern

Experimentalni nemovitost v Invalidovne byla postavena v letech 1959 az 1964 a byla navrzena jako zcela sobestacna samostatna ctvrt fungujici jako mesto ve meste po starsi stavbe v Karline. Panstvi je povazovano za vysoce kvalitni, prijemne a prirozene prispiva k zivotu komunity.

Ano, je to krasne misto k bydleni blizko metra a tramvaje a blizko centra Prahy. Vidite vsak, ze byty jsou jiz v uzivani, proto je potreba do nich investovat, aby odpovidaly aktualni bytove potrebe. Majitele tripokojoveho bytu pozadali architektky Ivetu a Moniku Cermakova ze Studie Schwestern, aby jim vytvorili neobvykly stylovy byt..

Zdroj: Studio Schwestern

Pohovka s vyhledem

"Vyhodou bylo jednoduche dispozicni reseni s centralne umistenym jadrem - koupelnou a toaletou, ktere je obklopeno prstencem spolecnych prostor - obyvaciho pokoje a kuchyne, a posezenim - loznici s detskym pokojem. Hlavnim cilem bylo otevreni dispozice bytu a vytvoreni pohledu, ktere jeste vice posili posuvne dvere do cele vysky mistnosti"vysvetluji sestry zakladni koncepci jejich projektu.

Nejvetsi pokojem je obyvaci pokoj, ktera slouzi jako jidelna a sousedni kuchynka. Obytne zone dominuje velky roh na strategickem miste, ktery nabizi vyhled do protilehlych rohu bytu. Na jedne strane pres lodzii muzete pozorovat ranni slunce, vecer se muzete podivat pres vstupni halu do detskeho pokoje, ktera je osvetlena paprsky zapadajiciho slunce.

Za pohovkou je velka, na miru vyrobena knihovna z masivniho dubu. Vybaveni mistnosti dotvari kulaty stul z kolekce"Roksor as style", ktery je, jak jiz nazev napovida, vyrobeny z roksorskych tyci a pevne desky. U okna uzky barovy stul se dvema zidlemi, take z kolekce"Roksor as style", ktery poslouzi napriklad na rychle snidani nebo jako pracoviste..

Prostorna kuchyn s usporadanim do U vyuziva prostor az do posledniho centimetru a nabizi jedinecne misto pro praci v typickem byte. Bily vrch je z boku oriznut dubovou linkou, ktera opakuje dubovy vzor hornich skrinek. Spodni skrinky jsou pak vyrobeny ze svetle desky MFD.

  • Zdroj: Studio Schwestern
  • Barvy na tmavem pozadi

    Muze se zdat, ze barevna kombinace je prilis jasna a tlumena, ale byla vybrana ze strachu z nedostatku svetla. Proto je podlaha v byte sjednocena bilou litou podlahou a bilou najdete i na stenach. Teply ton bytu dodava zmineny nabytek z masivniho dubu a pote preklizka, ze ktere jsou vyrobeny skladovaci mistnosti v hale...

    Spojovacim prvkem byly kruhy, ktere se jevi jako sklenene otvory ve dverich koupelny a WC, kulate zrcatka, kulate koberce a nakonec kulaty jidelni stul. Jednotu prostoru potvrzuji i ??pouzite svetla Derval, ktere navrhli i autori rekonstrukce.

    Text: Katerina Sediva

Zanechte Svůj Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here