Londyn: Rekonstrukce v georgianske ctvrti

Wapping, ctvrt ve vychodnim Londyne, se od 80. let minuleho stoleti postupne transformovala z chatrajicich doku a skladu na moderni rezidencni ctvrt. Rekonstrukce a pristavba domu v bezprostredni blizkosti reky nehraje na autenticite, ale plne respektuje historicke hodnoty.

Blok domu v bezprostredni blizkosti Temze byl postaven v letech 1810-1811. Tlumeny vyraz, typicky pro gruzinsky styl, je oziveny okny s bilymi ramy z panelu a charakteristickou kombinaci sedych sten. Cela ctvrt byla v druhe svetove valce velmi pozdekuzi a pak roky hnije. V 80. letech 20. stoleti oblast byvalych doku a skladuse stala chranenou oblasti a zachranilo ji to nastupujicim trendem premeny prumyslovych budov na pohodlny obyvaci prostor.

V teto souvislosti si manzele koupili uzky ctyrpatrovy dum na rohovem pozemku primo sousedicim s doky.. Jeho hlavni hodnota byla predevsimMam klidne misto se zvlastni atmosferou a velkou zahradou, "rika londynsky architekt Chris Dyson, ktery byl poveren prestavbou bytu pro ctyrclennou rodinu.

V hlavni casti domu navrhl kuchyn s jidelnou v prizemi, loznici rodicu, pracovnu a na hornich patrech detsky pokoj. Podlouhla uzka bocni trat vedouci do zahrady, ktera slouzila jako skladbyla strzena a nahrazena moderni pristavbou ze sede cihly se zaoblenou fasadou.

V prizemi je hlavni vchod z ulice, mala koupelna a spolecny obyvaci prostor, v patre je loznice. Celkovy design rozsireni vcetne kovovych oken je moderni cisty bez zbytecnych detailu.

Cihla na cihlu…

Z kazdeho kousku steny doslova neboje umyteline mysleni, smysl pro tradici a poctive remeslo. Stavebni prace zacaly peclivym zbouranim zbourani zdi. Tridenych bylo asi starych ciheltestovane specialni historickou technikou, ktera zachovava jejich puvodni cervenou barvu. Starym technologiim zdeni odpovida i vyber zpusobu malty a injektaze.

Zakriveni pudorysu, tvary detailu, rozmery steny vcetne rozmeru oken a dveri vychazeji z rozmeru cihly, takze neni treba je delit na polovinu. Kvuli jednotnemu charakteru fasady je pristavba zevnitr izolovana. Aby se zabranilo spojeni velkeho mnozstvi materialu, pouzili se na zahradni steny i cihly, ktere polozilovnejsi prvky.

Pouziti sede steny spojuje stare s novym, design odrazi sousedstvi starych cihlovych budov, rozsireni vsak nepopira, ze pochazi zcas, "pokracuje Chris Dyson. Je to hra mezi historii a modernim designem. K harmonii a soucasne kvalite prispel omezeny rozsah materialu a peclive vypracovane detaily. ".

Rekonstrukce byla pro jedinecny pristup architekta a umytalina rekavybrane z padesati nejlepsichByly vyhlaseny projekty, ktere se zucastnily mezinarodni architektonicke souteze Brick Award 2016Wienerberger.

Navrhl Chris Dyson

Studoval architekturu na univerzite v Oxfordu a Glasgow. Pracoval v predni londynske architektonicke firme James Stirling Michael Wilford, kde se stal partnerem a umeleckym reditelem Sira Terryho Farrella´s Studio se podilelo na nejdulezitejsich architektonickych a urbanistickych projektech po celem svete. V roce 2003 zalozil Chris Dyson Architects sve vlastni studio. Navrhoval nekolik rekonstrukci v centru Londyna a chranenych zon, je clenem Britske kralovske akademie architektu a ziskal mnozstvi prestiznich oceneni..

Kontakt: www.

Zanechte Svůj Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here