Dum, ktery se otevrel slunci

Na zacatku stal klasicky rodinny dum z 30. let 20. stoleti na vysokem kamennem zaklade s okny otocenymi zepreduulice a zadni strana do zahrady byly naopak velmi uzavreny i pred slunecnimi paprsky. Ukolem architekta bylo tuto situaci zcela zmenit.

Novi majitele stare usedlosti dostali doporuceni od architekta Petra Tucek. Pristoupili k nemu s pranim otevrete dum na slunci a na zahrade, kombinujte dispozici interieru s modernim otevrenym prostorem a pudu umistete do puvodniho, neobydleneho podkrovi".

Uloha otevrit dum na slunci vedla architekta k myslence rozdelit jeho zada kostkami, ktere prochazeji pres sklenene plochy.co nejvice svetla. V puvodnim designu vstoupila do zahrady celosklenena kostka a kolem zasklene predsine bylo omotane ocelove lanko, ktere poskytlo oporu revou..

Majitelem se navrh velmi libil, ale nakonec se jim libilekonomictejsi ve spolupraci s architektemv recezaskleni, ktere vice respektuji puvodni vzhled budovy.

Sklo dostalo drevene ramy z vitrazi meranti a zapadni sklenena stena je take zdena,veranda. Snaha o maximalni vyuziti zachovanych prvku budov z 30. let prinesla do rekonstrukce kombinaci stareho a noveho casu, kombinujici jejich odlisnosti..ducha a napady architekta a novych majitelu.

V predsini a mezipatre jsme pouzili puvodni dlazdice, take podlahu o vymerePrizemi zustalo po planovani, "rika architekt. Stavba ma blize k puvodnimu charakteru domu, cast pristavby a nove prvky nejsou takove kontrastnina. Zachovaly se paletove okna otocene do ulice a francouzska okna do zahrady maji take drevene ramy. Dum si tak zachoval jednotny charakter. Je dulezite, aby se tam rodina citila prijemne, "dodava architekt.

Zcela nove rozlozenimereni

Intimni zona se tremi loznicemi a architektove koupelnou presunuty na prvni patro. Namisto koupelny byla kuchyn vedouci do sousedni jidelny a obyvaciho pokoje. Jsou volne spojene s pracovnou a cast puvodni loznice (dnes pouzivana jako pokoj pro hosty) ustoupila casti koupelny.

schodyv podkrovi se otevira do otevreneho obytneho prostoru, kde si muzete vzit pristresek zacvicit si nebo proste opustit terasu nad jidelnou.je to z vyhlidky na mesto. Terasu na prizemi spojenou s jidelnou a obyvacim pokojem mozna v lete vyuzivat na dalkumistnost se schodistemsleduje uroven zahrady.

Majitele se inspirovali rekouNizozemske domy a chteli spojit socialni oblast do jednoho celku tak, aby byla viditelna z obou stran - ulice a zaroven zahrady"- rika autor projektu..

Nakonec jsme nechali dvere mezi kancelari a obyvacim pokojem, abyste mohli v pripade potreby otevrit prostor a v praci ziskat klid."

Dum jako ochranny kruh

Majitele domu maji radi drevo, keramiku a kamen, a prave tyto materialy urcuji novy interier domu. S architektem se radili io nove barve domu. Nakonec se rozhodli pro jemne tlumene odstiny - cerna azbestova strecha a edou fasada.

Specifikace rozsireni a autor

dispozice: 6 + 1

Uzitecna plocha svrsku: 17 m2

stavba reky: pristavba - stena Porotherm, ocelova konstrukce ukotvena v severni stene, betonovy strop, terasa - ocelova nosna konstrukce, morene drevo meranti

ozenit sestresni krytina: cerny beton tado Bramac-Tegalit

Vyplne otvoru: originalni drevene paletove okna, vnejsi drevene dvere na miru, strechadrevena okna, jidelna - okno na miru (dvojite zaskleni v drevenem ramu)

topeni: centralni plynovy kotel, radiatory, fan-coilove jednotka v radiatorovem systemu, krb v obyvacim pokoji

Autor: Ing. Arch. Petr Tucek,

Zanechte Svůj Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here