Autenticka rekonstrukce: Dve stoleti v jednom dome

Puvabny dum ze zacatku 20. stoleti byl autenticky zrekonstruovan a zaroven rozsiren o pristavbu, jejiz vyraz je ciste soucasny. Je nenapadne ukryty v pozadi, takze kolemjdouci se divaji primo sem z uliceze se na konci pribehu stalo neco noveho. Ostre se zde SETkali dva architektonicke styly, ktere vytvorily soucasne fungujici symbiozu.

Stoji v Roznove pod Radhatyto ve vice tzv Lazenske domy s charakteristickym listem mistni stavebni spolecnosti Barabas a Bayer na pocatku 20. stoleti. Drsne okna, krov, veranda, rozpoznane drevene prvky a male ozdobne detaily odkazuji na styl tzv Lidova secese a tradice mistni architektury a remesel se trochu podobaji dilu slavneho architekta Duana Jurkovice. Asi i proto dum okouzlil soucasneho majitele iv spatne zchatralem stavu, ktery ho koupil po nekolika letech obdivovani cestou do prace..

Vzhledem k tomu, ze tu uz ctyricet let nikdo nebyva, netrpel dum zasadnimi zasahy, coz byla pri rekonstrukci vlastne vyhoda, "rika architekt Karel Janca, ktery byl poveren navrhem a vedenim cele rekonstrukce...

Stavebnik chtel postavit dve samostatne bytove jednotky oddeleny z hlediska dostupnosti a provozu, ktere bylo treba prodlouzit smerem do zahrady. Od zacatku jsme se ridili jasnym spolecnym cilem - co nejvice zachovat vzhled puvodniho domu a zkombinovat ho s pozadavky moderniho, pohodlneho bytu. Naopak, chteli jsme rozsireni nekompromisne ukoncitvyrazem a vyberem materialu vycnivat z kontrastu historicke a soucasne architektury."

Tip: Podivejte se, jak byla dokoncena rekonstrukce historicke chaty na Vysocine

Fasady puvodniho domu se v zasade nezmenily, ze zahradni strany je prizemi spojeno s plochou strechou, velkym zasklenim a hlinikovym fasadnim obkladem - zateplena cihlova konstrukce dle platnych technickych norem. Na hranici se sousednimi oblastmi byla postavena samostatna budova garaze a skladu z pohledoveho betonu.

upravy rozlozeni

V prizemi se zachoval puvodni vstupni prostor ze zapadu a schodydo podkrovi. Zde z male mistnosti s kuchyni a toaletou vznikl pohodlny byt 2 + 1 se strechouterasa. V byvale galerii u schoduDnes mate novou kuchyni, po upravach krovu se podarilo vycistit pudni prostor a vytvorit obyvaci pokoj a loznici oddelene posuvnou stenou. na streseMajitel nove vybudovaneho traktu ma strechuterasa s posezenim, zeleni a luxusnim vyhledem na kostelni vez.

Zbyvajici prostory v prizemi puvodniho domu se staly soucasti velkeho bytu orientovaneho do zahrady. Na vychodni fasade pribyl novy vchod, z ulice je loznice a detsky pokoj. V pristavbe se nachazi velka spolecenska mistnost s kuchyni a prislusenstvim.

Zaujalo nas to

tyinteligence ve starem dome
Z puvodni sklepy vzniklo vinarstvi a technicka mistnost. V celem dome jsou instalovany inteligentni rozvody na regulaci topeni, bezpecnosti atdv technice. Hlavni specialitou domu je programovatelne osvetleni, ktere meni atmosferu a celkovy projev zvenku i zevnitr.

Jurkovic by byl potesen

Z vnejskuZ tohoto pohledu by jen malokdo dokazal odhadnout, kolik usili se skryva za zjevne jednoduchym a prirozenym zamerem zachovat puvodni vzhled."Piskovcovy sokl a steny suterenu byly peclive opraveny a ochraneny pred vlhkosti, je fasada kontaktne izolovana. Nove vchodove dvere a okna jsou replikami puvodnich drevenych oken a byly vlozeny tak, aby hloubka oplasteni odpovidala puvodnimu stavu. V sadre samozrejme nechybel puvabny kvetinovy vlys.

Cela konstrukce ma po celem obvodu stlacenou ocelovou veznici, vyztuzeny a upraveny je i stary krov. Strecha byla izolovana mezi krokvemi a nad krokvemi a ma novou skladanou plechovou krytinu. Krokve byly prodlouzeny tak, aby presah strechy zustal stejny i po zatepleni fasady. Dreveny tramovy strop z duvodu nedostatecne nosnosti neumoznoval osazeni podkrovi, proto se nad nim udelala zelezobetonova podlahova deska, coz je podlaha bytu v podkrovi..

Za kazdym detailem je velke usili mistnich remeslnikuznate tradicni techniky, neustaly dohled a dobrou spolupraci mezi architektem a investorem. Dilo tak zaslouzene ziskalo titul Stavba roku Zlinskeho kraje. Velmi si vazim praci architekta, i kdyz nekdy anonazory se ruznily. Ale naucili jsme se navzajem se poslouchat a nachazet spolecnou rec. Diky tomu nevidim nic, co bych doma zmenil- shrnuje vedouci.

technicke udaje

Zastavena plocha: existujici rodinny dum 112,9 m2, pristavba 96,7 m2
Podlahova plocha: 150 m2 + 89,5 m2
Nove zpevnene oblasti: 219,2 m2
Konstrukce pristavby: stena z bloku Porotherm, zelezobetonovy strop, vnejsi stranatepelna izolace min. 100 mm vlna, odvetravane fasadni obklady Alubond, okna a zasklene plochy - hlinikove ramy + izolacni trojsklo, hlinikove zaluzie na el. prijezdova cesta, zpevnene povrchy ze zulovych desek a profilu
Stavajici izolace domu: podlahy - EPS 150 mm, fasady - min. 150 mm vlna Isover, strecha - Steico Flex 120 + 30 mm drevovlaknita izolace mezi sloupky, Steico Universal 2 x 60 mm izolace krokvi
topeni: ustredni plynove (dva kotle a 2 samostatne instalace), podlahove topeni TUV + fancoily + radiatory, krb s krbovou vlozkou v prizemi, krbova kamna a klimatizace v podkrovi

Autor

Ing.arch.Karel Janca
Autorizovany architekt, vystudoval architekturu na VUT v Brne. Pracoval pro Stavoprojekt Brno, v roce 1991 si zalozil vlastni kancelar v Roznove pod Radhatito. Mezi jeho vyznamne realizace patri Muzeum skla v Karolince, Brillovka a Mestsky klub v Roznove resp tudovna ve vesnici Hutisko.
Kontakt: www.arch-janca


Viz take: Prestavba stareho mlyna na idylicke misto na zivot

Zanechte Svůj Komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here